Support Anne Frank Tree

Stichting Support Anne Frank Tree heeft haar taken overgedragen

De allereerste belangenbehartiger van de Anne Frankboom was Stichting Support Anne Frank Tree (SAFT). De oprichters van deze stichting vochten voor het behoud van de boom en deden dat met succes. In 2008 werd, toen in eerste instantie een kapvergunning voor de boom was afgegeven, deze alsnog ingetrokken door een kort geding bij de rechter. In plaats van kappen, werd er een stalen constructie gebouwd, die ervoor zorgde dat de boom kon blijven staan. Door samenloop van loop van omstandigheden lukte dit echter nog maar voor twee jaar. Op 23 augustus 2010 waaide de boom alsnog om, waarna de stichting opgeheven werd. Het stokje met betrekking de boom en zijn boodschap van ‘tolerantie, vrijheid, tegen racisme’ werd door de Stichting Support Anne Frank Tree overgedragen aan Stichting Wereldboom. Wel blijft oud-voorzitster van de stichting Helga Fassbinder waar nodig nog veelal actief op de achtergrond.

Een nieuwe, vruchtbare samenwerking

Stichting Wereldboom heeft na de val van de boom het voortbestaan van de Anne Frankboom en haar gedachtegoed op zich genomen. Door middel van het vertellen van het verhaal, het beschermen en verzorgen van de scheut bij de Anne Frankboom en het verspreiden van memorabilia, stukken van de Anne Frankboom zelf en de nazaten zijn ze daar op verschillende manieren mee bezig. Voor dit laatste aspect – het verspreiden van de nazaten – is Stichting Wereldboom de samenwerking aangegaan met Stichting Elementree en Van den Berk Boomkwekerijen. Een unieke samenwerking waarbij iedere partij een dankbare rol vervult.

Stichting Wereldboom

Als spin in het web zorgt Stichting Wereldboom ervoor dat de nazaten op een goede en verantwoorde manier verspreid worden. De stichting heeft een aantal belangrijke pijlers die ook bij de aanplant van de Anne Frankboom van kracht zijn. Zo spelen de aanleiding van de aanplant en de locatie waar de nazaat van een Anne Frankboom aangeplant wordt hierbij een belangrijke rol. Want bomen moeten oeroud kunnen worden, dat is waar Wereldboom zich voor inzet, opdat de oases van biodiversiteit die oeroude bomen met zich meebrengen weer door mens en dier beleefd kunnen worden. Dit doel van de stichting evenals het doel om ‘mensen en bomen te verbinden’ worden met dit project meer dan nagestreefd.

Stichting Elementree

Stichting Elementree zet zich in om mensen, en in het bijzonder kinderen, bewust te maken van het belang van bomen op aarde. Omdat de Anne Frankboom en diens nazaten naast het natuurlijke aspect ook een verhaal met zich meedraagt, is dit voor Stichting ElemenTree de uitgelezen kans om kinderen kennis te laten maken met historie en het belang van natuur. Stichting ElemenTree houdt zich veelal bezig met de communicatieve activiteiten omtrent dit project.

Van den Berk Boomkwekerijen

Om ervoor te zorgen dat het opkweken van deze bomen, evenals het transport en de verdere afhandeling op een goede manier gaat gebeuren, zijn de handen ineengeslagen met Van den Berk Boomkwekerijen. Een prachtig bedrijf dat al meer dan 75 jaar ervaring heeft met het kweken van bomen. Naast hun omvang, historie en expertise, is ook voor de samenwerking met Van den Berk gekozen om persoonlijke redenen. De familie Van den Berk, met inmiddels de derde generatie aan het roer, voelt zich zeer betrokken bij het verhaal van Anne Frank, en daarmee ook de boom. Hierdoor heeft het bedrijf besloten dit project aan te gaan vanuit maatschappelijke overwegingen en zonder specifiek winstoogmerk.

Een Anne Frankboom bij jou in de buurt?

Wil jij een nazaat van de Anne Frankboom bij jou in de buurt? Check dan snel of dat mogelijk is en aan welke voorwaarden de aanplant van de boom en de locatie moeten voldoen. Neem contact op met Van den Berk Boomkwekerijen, zij zullen je snel verder helpen.